Vizita asistentelor medicale poate scadea riscul decesului maternal

Vizita asistentelor medicale acasa ar putea veni in sprijinul sanatatii mamei si a copilului. Un nou studiu publicat in revista de specialitate “JAMA Pedriatics” arata ca decesul maternal sau cel neonatal ar putea fi prevenite daca viitoarea mama ar primi vizite regulate ale unei asistente medicale.

Asistentele medicale pot fi si un sprijin psihic pentru mame

In cadrul studiului, au fost implicate 1138 de mame care au avut parte de patru tipuri de asistenta medicala: li s-a asigurat transportul catre unitatea medicala pentru ingrijire prenatala, li s-a asigurat transportul dar si screeningul pentru nou-nascuti, au primit vizite inainte si dupa nastere, pe langa screeningul ante si postnatal au primit si vizite medicale acasa in cele doua perioade.

Rezultatele studiului au aratat ca in cazul femeilor carora li s-a asigurat pe langa screening si vizite regulate ale asistentelor medicale rata mortalitatii maternale si neonatale a scazut considerabil.

Vizitele regulate ale asistentelor medicale au ca principal scop monitorizarea starii de sanatate a mamei, oferirea celor mai bune recomandari pentru sarcina dar si asigurarea unui sprijin afectiv.

Specialistii considera ca o mama ar trebui sa primeasca acest tip de sprijin din prima zi a sarcinii pana la varsta de doi ani a copilului, pentru ca sarcina sa decurga intr-un mod normal si sa fie eliminate cele mai mari riscuri in sarcina.

Asistentele medicale ar putea sprijini, in primul rand, femeile care locuiesc in zone izolate, in zonele rurale, femei care pot avea un nivel educational si financiar mai scazut.

In cazul acestor femei, riscul decesului maternal sau neonatal este mai ridicat din cauza lispei informarii despre riscurile in sarcina dar si in absenta controalelor regulate la medic.

No Comments Yet.

Leave a comment