Salariul mic ii determina pe asistentii medicali sa plece din tara

Doar in primele cinci luni ale anului, 32 de asistenti medicali din judetul Neamt au solicitat Directiei de Sanatate Publica (DSP) certificatul care le permite sa lucreze in Uniunea Europeana, conform ziarulderoman.ro. Salariul mic dupa multi ani de munca ii determina pe cei mai multi dintre ei sa lase Romania pentru conditiile mai bune de munca si mai bine remunerate din Vest.

Conditii de munca ii descurajeaza pe cei mai multi dintre ei

Alaturi de cei 32 de asistenti medicali, au solicitat certificatul pentru a profesa in UE si un medic de familie, trei medici stomatologi si doi farmacisti din acelasi judet.

Acesti sunt atrasi nu doar de salariile considerabil mai mari, ci si de conditiile mai bune de munca.

“Noul Contract Cadru care reglementeaza conditiile acordarii de servicii medicale in urmatoarea perioada nu incurajeaza cadrele medicale sa ramana pe posturi. Presupune si mai multa munca, din cauza reducerii diagnosticelor care primesc spitalizare continua si cresterea spitalizarilor de zi. In 12 ore ai nevoie de mai multe persoane pentru a face un set complet de investigatii, si nu oricine poate face fata la munca multa, eficienta si rapida”, a precizat dr. Catalina Palancianu, director general al Spitalului Municipal de Urgenta Roman, citata de ziarulderoman.ro.

Ce se intampla cu asistentii medicali tineri

Inca din timpul pregatirii de a deveni asistenti medicali, cei mai multi tineri incep sa invete si o limba straina pentru posibilitatea practicarii in afara tarii.

Pentru o parte dintre ei, alegerea unei tari precum Germania sau Anglia devine singura optiune pentru a avea satisfactie atat din punct de vedere financiar, cat si din perspectiva conditiilor mai bune din spitalele si clinicile europene.

No Comments Yet.

Leave a comment