Mortalitatea infantila si materna creste din cauza lipsei moaselor

Peste 70 de tari la nivel mondial sunt afectate de lipsa moaselor in sistemul medical, conform ultimului raport emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), raport sustinut si de Liga Internationala a Moaselor. Autoritatilor trag un semnal de alarma asupra cresterii mortalitatii infantile si materne din cauza lipsei moaselor.

Autoritatile trebuie sa investeasca in programe de formare a moaselor

Lipsa moaselor la nivel mondial determina ca statisticile in privinta mortalitatii materne sau perinatale sa fie ingrijoratoare.

In tari din Africa, Asia sau America Latina, in care lipsa moaselor este alarmanta, au fost inregistrate 96% din totalul deceselor materne la nivel mondial, 91% din numarul de copii morti la nastere si 93% din decesele nou-nascutilor.

In fata acestor statistici, reprezentantii la nivel mondial considera ca este nevoie urgenta de investirea in programe de formare si training pentru moase pentru a asigura femeilor insarcinate asistenta de care au nevoie.

Doar 22% dintre state au un numar suficient de moase

Desi s-au facut eforturi constante pentru a spori numarul de moase, in momentul de fata doar 22% dintre state la nivel mondial au un numar suficient de moase care sa vina in sprijinul mamelor si a nou-nascutilor.

Tarile slab dezvoltate in care populatia se confrunta cu saracia si cu dificultatea accesarii serviciilor medicale au in continuare o lipsa majora de moase.

Un numar mai mare de moase in astfel de state ar putea scadea major rata mortalitatii perinatale si materne, ofeirind mamelor un sprijin real in sarcina.

No Comments Yet.

Leave a comment