Europa duce lipsa de asistente medicale

Tot mai multe tari la nivel european se confrunta cu o insuficienta in sistemul medical a numarului de asistente medicale. Se preconizeaza ca in urmatorii ani sistemele medicale din Europa vor avea nevoie de un numar tot mai mare de asistente medicale. Principala masura care a fost luata de multe state europene a fost sa implementeze tot mai multe programe de formare si training pentru asistentele medicale, dar si conditii optime pentru ca persoanele cu aceasta profesie sa nu plece din sistem.

Europa are o medie de 8 asistente medicale la 1000 de locuitori

Conform Raportul european pe Sanatate din 2010, in Europa existau 8 asistente la 1000 de locuitori.

Daca tari precum Elvetia, Danemarca sau Belgia au o medie de 15 asistente medicale la 1000 de persoane, mult mai rau stau tari precum Turcia, Grecia sau Macedonia cu o medie de sub patru asistente la 1000 de locuitori.

Danemarca si Franta cu o crestere semnificativa a numarului de asistente medicale
Incepand cu anul 2000, in cateva state europene s-a observat o crestere a numarului de asistente medicale.

Din 2000 pana in 2010, numarul asistentelor a crescut cu 25% in Danemarca si Franta. O crestere semnificativa a fost inregistrata in tari precum Portugalia, Turcia sau Spania.

Aproximativ 50% dintre asistentele medicale isi doresc alta meserie

Gradul de satisfactie la locul de munca variaza in cazul asistentelor medicale din Europa.Daca 19% dintre asistentele medicale din Olanda doreau sa-si schimbe meseria, 50% dintre persoanele cu aceasta meserie in Finlanda si Grecia nu doreau sa-si continue cariera.

Asistentele medicale au un rol major in asistenta primara

Nevoia de personal medical a determinat multe tari europene sa puna tot mai mult accent pe rolul asistentelor medicale in sistemul medical.

Specialistii considera ca asistentele medicale pot contribui la reducerea timpului de asteptare a pacientilor, la imbunatatirea accesului la asistenta medicala dar si la reducerea costurilor in sanatate.

No Comments Yet.

Leave a comment