Despre exercitarea profesiei de asistent medical in regim independent

Unul dintre subiectele abordate in cadrul Consiliu National al OAMGMAMR a fost exercitarea profesiei de asistent medical ca persoana fizica independenta, relateaza universulargesean.ro.

Discutiile au vizat interpretarea si aplicarea neunitara a dispozitiilor care o reglementeaza, atat de catre asistentii medicali, ca furnizori, cat si de unitatile sanitare, ca beneficiari si au conturat necesitatea modificarii si completarii normelor existente.

Potrivit sursei citate, Estera Stamoiu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Arges, a facut urmatoarele aspecte legislative:

Este forma de exercitare in regim independent a profesiei de asistent medical, intalnita cel mai frecvent ca optiune liberala. Asistentul medical poate sa dobandeasca aceasta calitate, fara sa parcurga o procedura complicata, anevoioasa, de altfel, aceste ratiuni fiind avute in vedere inca de la reglementarea ei. Astazi, orice asistent medical care doreste ca dincolo de calitatea de salariat sa-si transpuna si abilitatile antreprenoriale, poate obtine calitatea de pesoana fizica independenta in baza certificatului de membru insotit de avizul anual si a inregistrarii la administatia financiara in a carei raza domiciliaza.

PFI-urile se inregistreaza asadar doar la ANAF, unde vor primi un Cod de Inregistrare Fiscala (CIF) pe care il vor utiliza in activitatea economica viitoare. Pentru inregistrare, asistentul medical doritor trebuie sa depuna urmatoarele documente: copie carte identitate; copie certificat de membru al OAMGMAMR; copie aviz anual; contract de comodat/inchiriere pentru spatiul ce va fi sediul profesional, in original; 2 formulare 070-Declaratie de inregistrare fiscala; 2 formulare 212-Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Ulterior inregistrarii fiscale, potrivit dispozitiilor art. 5 alin 2 OMS 1454/2014, cu modificari si completari ulterioare, PFI ”poate incheia contracte cu unitatile autorizate, conform legii”.

Din punct de vedere juridic, asistentul medical trebuie sa aibe in vedere, atunci cand stabileste relatii contractuale, ca acestea trebuie incheiate cu respectarea dispozitiilor noului Cod civil, art. 1766, referitoare la contractul de furnizare (contractul de prestari servicii conform vechiului Cod civil).

Astfel, contractul de furnizare de servicii trebuie sa prevada conditii si clauze astfel incat activitatea sa fie considerata independenta, trebuie sa respecte criteriile, minim patru, care definesc preponderent existenta unei activitati independente, prevazute de punctul 19 din Normele metodologice de aplicare ale art 46 Cod fiscal.
Contractul incheiat de PFI cu unitatile sanitare autorizate nu trebuie sa contina clauze specifice raporturilor de munca, acesta nefiind un contract individual de munca. De mentionat ca un asistent medical PFI poate incheia contracte cu mai multe unitati sanitare autorizate.

Din punct de vedere fiscal, unitatile sanitare cu care a incheiat PFI-ul contract, nu au nici o obligatie in ceea ce priveste declararea impozitelor si contributiilor sociale, aceasta obligatie revenindu-i exclusiv asistentului medical PFI, care isi va calcula si declara impozitul pe venit si contributiile sociale.

No Comments Yet.

Leave a comment