Asociatia Moaselor Independente solicita dezvoltarea si reconsiderarea profesiei de moasa

Asociatia Moaselor Independente (AMI) solicita ministerului Sanatatii si Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor medicali din Romania (OAMGMAMR) sa reconsidere profesia de moasa din punct de vedere juridic. AMI doreste sa existe si in Romania aceleasi standarde si posibilitati de activare ca in Europa.

Ce impact are meseria de moasa in sistemul medical romanesc

Conform statisticilor, rata cezarienelor in Romania a crescut la 41,2%, in timp ce intr-un stat precum Olanda rata este de 17%, datorita si sistemului pro-moase centrat pe ingrijirea mamei si a copilului.

“Romania ocupa locuri rusinoase in ceea ce priveste sanatatea materno-infantila: locul 1 – rata mortalitatii infantile (primul an de viata), de 9,8 la mie, locul 1 – rata mortalitatii neonatale cu un procent de 5,5 la mie, locul 1 – rata varstei fragede (<20 de ani) a mamei la nastere de 10,6%, locul 2 – rata mortalitatii materne cu un procent de 21 la 100.000, locul 3 – in topul practicarii cezariene ca modalitate de nastere cu un procent de 36,9% din totalul nasterilor, locul 3 – rata epiziotomiilor 68,2% din totalul nasterilor vaginale”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al AMI.
In Romania exista 700 de moase licentiate

Reprezentantii AMI au precizat rolul important pe care il pot avea moasele in ingrijirea materno-fetala si neonatala.

Cu ajutorul acestor ingrijiri continue, ar putea fi redusa rata mortalitatii la nastere, s-ar reduce riscurile in sarcina, masuri care ar putea avea si un impact financiar prin reducerea costurilor cauzate de spitalizare.

Sursa: www.agerpres.ro

No Comments Yet.

Leave a comment