Educatia pacientului cu DZ si afectiuni ale piciorului

Educația terapeutică (ET) este un proces de educaţie gestionat de personalul medical instruit în educarea pacienţilor şi care dă posibilitatea pacientului (sau unui grup de pacienţi şi familiilor lor) de a fi implicaţi în managementul propriei boli şi de a preveni complicaţiile acesteia, concomitent cu menţinerea sau îmbunătăţirea calităţii vieţii. Astfel, ET face parte din competențele profesionale ale asistentelor medicale.

Afecțiunile la nivelul piciorului pe care un pacient cu diabet le poate prezenta în cadrul bolii de bază sunt diverse şi sunt grevate de riscul de ulceraţii şi de amputaţii. ET în piciorul diabetic trebuie să conţină în curriculum semnele şi simptomele complicaţiilor neurologice şi vasculare, identificarea precoce a leziunilor, prevenirea leziunilor prin măsuri profilactice de îngrijire a piciorului.

Cursul va aborda de asemenea descrierea metodelor de realizare a educaţiei terapeutice: informare, creare de deprinderi şi abilităţi, schimbări comportamentele prin educaţie individuală şi sesiuni în grup.

Autori: Dr. Cornelia Bala si Drd. FT. Iulia Dragoi